Bloggnorge.com // lillemors hjørne
Start blogg

lillemors hjørne

Et lite hjørne i en stor verden

Den vanskelige empatien

Kategori: Ukategorisert | 0 kommentarer » - Skrevet fredag 21. november , 2014 kl. 12:23

Empati: ( fra gammelgresk, empatheia) er evnen til å sette seg inn i andres følelsesliv. Å ha empati med noen innebærer å kunne bruke egne erfaringer (intellektuelt forstå) og andres uttrykk for følelser (emosjonelt oppleve) til å oppleve hvordan en annen har det, men på den andres premisser slik at man ikke tolker den andres følelsesliv som om det var ens eget (Wikipedia).

Empati er altså ingen enkel sak. Det må læres, det må jobbes med, det må sitte i ryggmargen. Det er slikt vi bør begynne å lære våre barn fra de er små. I tillegg til at vi skal gjøre våre barn trygge, selvsikre og staute, så bør målet om å gjøre dem empatiske følge hånd i hånd. Jeg er ikke så sikker på at dette er tilfelle rundt om i hytter og hus i det ganske land. Ting kan tyde på det. Økende grad av mobbing, helt ned i barnehagen kan være et stort faresignal, og selv om vi selvsagt skal sette inn tiltak både i barnehagen og i skolen, så er det som om vi glemmer foreldre og ansvar som bør ligge på noen skuldre der også. Kan det hende at vi er flere generasjoner som mangler empatiske evner? Dagens politiske virkelighet her i landet, med et statsbudsjett som åpenbart lider av mangel på empati, kan tyde på at det er enkelte av oss som ikke evner  å sette seg inn i andres livssituasjon eller følelsesliv. Det er skremmende å se for seg et empatiløst samfunn. Når barn blir oppdratt i dag, er mye vekt lagt på å gi dem litt for store egoer. De blir vartet opp som små prinser og prinsesser, de blir beskyttet og polstret og pakket inn i bomull. De skal verges mot alt som er vondt, eller som kan gi dem livserfaring. Fuggeli er opptatt av dette, og det er jeg også. Hva skjer med et menneske når det ikke har opplevd en døyt før det er 18? Ikke et eneste skrubbsår, ikke en vond tanke fløyet deres vei?Kan et slikt menneske overhode sette seg inn i andres eventuelle ulykke? I vår litt misforståtte gode vilje og ønske om alt vel for våre prinser og prinsesser beskytter vi dem mot selve livet, og evnen til å tåle, og til å forstå hva andre eventuelt må tåle. Det er en farlig vei. Det er vårt ansvar som foreldre å velge å gå en annen. Før det er for sent.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.